In verschillende artikels op deze site zal het onvermijdelijk zijn dat de lezer op technische termen gaat stuiten. Eentje er van is de term ballistiek. Dit is een wetenschap vol met wiskundige formules. Evenwel zonder het te beseffen komt iedereen er bijna dagelijks mee in aanraking. Wie heeft er bij voorbeeld nog nooit een leeg blikje naar de vuilbak gesmeten.

In 1883 beschreef de Amerikaan C: E: Monroe het principe van de holle lading, hierbij word de explosieve lading in een bepaalde vorm gebracht, het eerst werd deze lading toegepast door de Duitse troepen bij de aanval op het fort van Eben-Emael op 10 Mei 1940, tegenwoordig wordt ze nog veel toegepast bij antitankwapens.

Tijdens de invasie van Rusland in 1941 hielden de Duitse pantserdivisies grote kuis onder de bestaande Russische tanks, vooral de verouderde BT-7, BT-8, T-26, T-29, T-40,T-50 en T-60 tanks waren een “gefundenes fressen” voor de Duitse Pz III en Pz IV tanks.

De Duitse 88 mm kanonnen FlaK 18, 36,37 en 41 zijn wel de meest bekende lucht- en tankafweerkanonnen van de tweede wereldoorlog, de specifieke knal van de eighty-eight was bij de geallieerden zeer geducht.

Geen enkel wapen van de Wehrmacht heeft zich gedurende de oorlog zo snel ontwikkeld als het Anti Tank wapen, door de groeiende overmacht aan geallieerde tanks en de snel voortschrijdende veranderingen werd het oorspronkelijk getrokken stuk Pak met een kaliber van 3,7 cm al snel vervangen door gemotoriseerde zwaardere kalibers wat uiteindelijk tot de 76 ton zware Jagdtiger zou leiden.

Tegen het einde van Mei 1940 beschikte de Duitse Kriegsmarine over een achttal stukken spoorweggeschut van het type Krupp K5 Leopold.

Reeds in het begin van de tweede wereldoorlog erkende de Duitse legerleiding het feit dat er meer en meer tanks op het strijdtoneel zouden verschijnen.

Om dit gevaar tegemoet te treden verzoekt men enerzijds het kaliber van de PAK kanonnen te vergroten en anderzijds deze te motoriseren om de beweeglijkheid te verbeteren, een derde denkpiste was de vuursnelheid te verhogen wat tot verschillende prototypes leidde.