Dat de Belgische kust tijdens de tweede wereldoorlog deel uitmaakte van de Atlantikwall is over het algemeen bekend, minder gekend is de kustverdediging tijdens de eerste wereldoorlog.

Aan de monding van de Adour nabij Bayonne had de Franse marine in 1938 twee batterijen artillerie geplaatst.
Audour Sud met vier stukken van 95 mm, Adour Nord met vier stukken van 164,7 mm.
Na de inval van Duitsland in 1940 werden deze in de Atlantic wall opgenomen.

De batterij Zuydcoote ligt een paar kilometer ten Oosten van Duinkerken en is gemakkelijk te bereiken langs het strand van Leffrincoucke, het strand oostwaarts volgen tot op het einde van de parking, hier kan men gemakkelijk langs het strand de batterij bereiken.

Het Massif de l'Authion was voor Frankrijk altijd een strategisch punt tegenover de Italiaanse grens.

Van op de Plan de Caval beheersten de fortificaties de valleien van de Cayros en de Bévéra, de verdediging sloot aan op deze van de Col de Tende en verhinderde een doorbraak naar Nice via het dal van de Vésubie.

De Pointe du Grave ligt op de linkeroever van de Gironde en vormt een landtong daar waar deze in de Golf van Biskaje mond.

De Batterie Grosser Kurfürst was een van de grote marine artillerie batterijen aan de kanaalkust die voor steun aan een invasie in Engeland opgesteld werden.

De ouvrage La Madeleine te Rimplas en vormt met haar annexe de ouvrage van Frassinéa een complex in de forten van de Maginotlinie.