De ouvrage La Madeleine te Rimplas en vormt met haar annexe de ouvrage van Frassinéa een complex in de forten van de Maginotlinie.

La Madeleine is een van de grote forten dat bestaat uit vijf verdiepingen en waarvan onlangs de restauratie begonnen is, het fort is per wagen bereikbaar en beschikt over een grote parking.

Gezien de liften nog aanwezig zijn en zo als de Heer Nicolas Milano, president van Les Amis de l'Ouvrage Maginot de la Madeleine, ons tijdens het bezoek vertelde dat deze ook gerestaureerd en in gebruik genomen worden zal het fort in de toekomst ook bezocht kunnen worden door rolstoelgebruikers.

De vrijwilligers zijn pas onlangs na een langdurige schoonmaak van het fort met de restauratie begonnen en men voorziet tegen het toeristisch seizoen van 2013 de blok 5 van bewapening te voorzien.

De ouvrage beheerst met zijn artillerie van de vijf blokken de vallei van de Tinée en de toegang er toe van uit St. Martin-Vésubie.

De ouvrage van Frassinéa bevind zich 2,5 Km ten zuiden van St. Sauver-sur-Tinée op de D2205 en had als doel de flank van la Madeleine te beschermen tegen een mogelijk doorbraak van Italiaanse tanks, een van de twee blokken was daarvoor uitgerust met een 47 mm antitankkanon, ze stond voortdurend optisch, per telefoon en per radio in contact met la Madeleine.

In tegen stelling tot la Madeleine is deze ouvrage wel volledig gerestaureerd en als museum ingericht, spijtig voor ons waren de openingsuren gewijzigd zodat we een bezoek tot later uitgesteld hebben.

Alleen al de rit naar beide installaties loont zich vanwege het landschap maar daar we ondervonden hebben dat de openingsuren “flexibel” zijn is het aan te raden deze op de websites na te kijken om een bezoek aan beide ouvrages te plannen.

 

Ouvrage de la Madeleine: http://www.la-madeleine.asso.fr

Ouvrage de Frassinéa: http://frassinea.asso.fr

 

La Madeleine - de ingang

 

La Madeleine - toegang langs een luchtsluis

 

La Madeleine - naar blok 5

 

La Madeleine - een 81mm mortiergranaat en transportwagen voor de 75mm munitie

 

La Madeleine - uitgebouwd kanon klaar voor restauratie

 

La Madeleine - geschutsopstelling in blok 5

 

La Madeleine - blok 5

 

La Madeleine - blok 5

 

La Madeleine - het schootsveld van blok 5

 

Ouvrage de Frassinéa

 

Ouvrage de Frassinéa

 

Het schootsveld van Ouvrage de Frassinéa