De batterij Zuydcoote ligt een paar kilometer ten Oosten van Duinkerken en is gemakkelijk te bereiken langs het strand van Leffrincoucke, het strand oostwaarts volgen tot op het einde van de parking, hier kan men gemakkelijk langs het strand de batterij bereiken.

De geschiedenis van de batterij gaat terug tot 1778 toen na de onafhankelijkheidsoorlog in de Verenigde Staten Frankrijk zich tegen de Engelsen wou beschermen.
Tegen het einde van de negentiende eeuw was de batterij uitgerust met vier 9,5 cm en vier 19 cm kanonnen als hoofdbewapening, in 1914 werden deze vervangen door vier 24 cm kanonnen.
In 1939 was de bewapening vervangen door vier 19,4 cm, drie 9,5 cm en twee 7,5 cm kanonnen, verder nog vier 7,5 luchtafweerkanonnen.
Op 2 Juni 1940 werd de batterij zwaar gebombardeerd wat niet wegnam dat ze de volgende dag nog altijd de oprukkende Duitsers onder vuur kon nemen.
Op de avond van de derde Juni waren drie van de vier stukken van de hoofdbewapening door Stuka's uitgeschakeld waarna de soldaten van de batterij op 4 Juni rond middenacht werden geëvacueerd.
Op 4 Juni 1940 bezette de Marineartillerieabteilung 206 van de Kriegsmarine de batterij en deze kreeg de codenaam Malo Terminus, in Oktober nam de vijfde batterij van de Marineartillerieabteilung 204 de batterij over en de originele kanonnen werden hersteld, vier 4 cm Bofors luchtafweerkanonnen werden tussen de zware kanonnen geplaatst, deze open opstellingen zijn vandaag nog altijd zichtbaar.
Op 1 Juni 1944 werden deze kanonnen vervangen door vier duikbootkanonnen van 10,5 cm geplaatst in het type R671 bunker.

Fotoreportage